שער למתחיל
19 בדצמ', 2009 | מאת דוד שפרבר | קטגוריה: שוטףערים רבות ברחבי העולם מתהדרות בפיסול חוצות המשמש לרוב כקישוט למרחב הציבורי. פיסול מעין זה יכול להיות מעניין מבחינה צורנית וחזותית, אבל לרוב הוא אינו מכיל אמירה חברתית ובטח שלא ביקורת נוקבת, מאתגרת או חתרנית. יוצא דופן הוא פיסול החוצות בברלין – עיר המאתגרת את עצמה שוב ושוב.
את הקביעה הזו יש לסייג: לרוב הזיכרון המונכח על כל צעד ושעל אינו מהווה איתגור של השיח המקובל אלא דווקא אישוש לשיח השליט שמכוון לרוב להתנתק (ובכך להיטהר) מפשעי מלחמת העולם השניה. יחד עם זאת ואף על פי כן, מבט בפיסול החוצות של העיר ברלין מגלה כאמור עיר המאתגרת את עצמה שוב ושוב במרחבה הציבורי. לשם הדגמה: האנדרטה לזכר שואת הקהילה ההומוסקסואלית הממוקמת בסמוך לשער ברנדנבורג וליד האנדרטה של פיטר אייזנמן (Peter Eisenman) לזכר שואת יהודי אירופה, אינה מפליגה למחוזות של הפשטה צורנית או לסימבוליזם (בשונה מאנדרטה מקבילה באמסטרדם), אלא מראה את ה"דבר עצמו" – כמות שהוא: מבעד לחור הצצה בקוביית בטון ענקית (המתיחסת לאסתטיקה של האנדרטה לזכר שואת יהודי אירופה שניצבת בככר הסמוכה), רואה הצופה זוג גברים מתנשקים נשיקה אירוטית.
בדומה – בלא להשוות את גודל האסון והטרגדיה כמובן – אני תוהה מה היה קורא אילו בניסיון להתמודד עם העבר הלא רחוק שלנו היתה עולה ההצעה להציב פנלי זכרון עם שמות בסמוך לבתיהם של תושבים ערבים שברחו או גורשו במלחמת העצמאות, כפי שנעשה בבתי יהודים בברלין, וינה וערים נוספות. הצעות הרבה פחות רדיקליות נפסלות כאן על ידי פקידים בשם הפגיעה ברגשות הציבור, שכן המרחב הציבורי הישראלי אינו מוכן להיות מאותגר באופן שישדד את שגרת היומיום האזרחית, שמעצם טבעה נוטה לשכחה ולשוויון נפש.

האנדרטה לזכר שואת ההומוסקסואלים בברלין
לאחרונה, במלאת 20 שנה להפלת החומה בברלין, הציבה האמנית היווניה (פועלת באנגליה) Kalliopi Lemos בשיתוף עם האקדמיה לאמנות בברלין, פסל חוצות שהוא מעין שער ענק (בגובהה 13 מטר) הניצב מול שער ברנדנבורג.
Crossroads" "At היא מעין שער אלטרנטיבי שצורתו וצבעיו יוצרים אסוציאציה לפגודה מהמזרח ומנוגדים לשער ברנדנבורג הניצב בסמוך ומושתת על יסודות ארכיטקטונים אירופאים. המיצב עשוי קונסטורוקציות מתכת בו משולבות סירות דייגים טורקים ששימשו למעבר של מהגרים באופן לא חוקי ממזרח למערב. הצגת הסירות בסמוך לתווי החומה שהפרידה בין מזרח ברלין למערבה, מעלה תהיות בדבר הפרדות שמקיימת החברה גם כיום; הגדרתם של בני אדם כ"לא חוקיים", וההבדלה "בין דם לדם" שהגדרה זו טומנת בחובה. כך גם משמש המונומנט הזה כאתר זכרון זמני לטרגדיות שהגירה ולהבדיל – סחר ושינוע של בני אדם, גובים כל הזמן.
נושא ההגירה הוא נושא שנוי במחלוקת ושאלות הנוגעות לזהות והגירה תופסות מקום מרכזי בשיח האירופי. הרשויות האירופאיות קושרות באופן עקבי בין הגירה לאלימות, כאשר לא פעם, בין השאר בעקבות הקמת מנהלת ההגירה האירופאית החדשה, חודרים לשיח בנושא מונחים ודימויים השאובים מן התעמולה הנאצית, שמטרתם להכשיר הגבלות חדשות. מאידך, בניסיון להגדיר מחדש את הזהות האירופית בעולם רב-תרבותי שבו מהגרים ותרבויותיהם נטמעים ביבשת והופכים לחלק אימננטי מתרבותה, נוצר שיח תוסס הדן בסוגיית הרב-תרבותיות בעולם משתנה, שבו הגירה ומהגרים משנים את המרקם התרבותי המצומצם והחדגוני. במקום לראות בתופעה סכנה שצריך למצוא לה פתרון מהיר, מוצעת לא פעם האפשרות לאמץ אותה, בהנחה שחילופי תרבויות הם תופעה מבורכת ומפרה. כך, למשל, הופכים מבריחי גבול ובעלי סירות (כמו אלה שבמיצב) מפושעים לסוכני תרבות.
בימים שמשטרת ההגירה בישראל עסוקה בגירוש עובדים זרים וילדיהם (והבאת אחרים תמורתם, לטובת אינטרסים כלכליים של חברות כוח אדם), מציבה ברלין מראה מאתגרת שמעלה שאלות טורדות הרלוונטיות לא רק לחברה האירופאית אלא גם לנו.
המיצב של למונס משלב שיח פוליטי עכשווי מאתגר עם שיח צורני פואטי בעל משמעות אל-זמנית. היתכנותה של פעולה מאתגרת ומאירת עניים מעין זו במרחב הציבורי מהווה דוגמא טובה לאפשרות של פיסול חוצות להוות לא רק קישוט אלא גם אקט חברתי אנטי ממסדי מעורר מחשבה. במחוזותינו לעת עתה, דומה שארוכה ורחוקה הדרך למצב שבו במרחב הציבורי תתאפשר הצבת יצירות אמנות המאתגרות למחשבה.

עבודתה של קליאפי למוס, ברלין